Salam Perkenalan

Assalamu 'ala kulli muslimin, wa salamun 'ala manittaba'al huda.
Salam sejahtera atas semua muslimin dan salam sejahtera atas sesiapa yang mengikut petunjuk.


Saya memulai blog ini "Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani".

Sesungguhnya Muhammad Rasulullah SAW telah bersabda :
"Apabila mati anak Adam, putuslah semua amalannya kecuali tiga perkara: Sedekah jariah, ilmu yang dimanfaatkan atau anak soleh yang mendoakannya."

Menyedari bahawa duitku taklah banyak mana untuk selalu disedekahkan dan tidak ada jaminan yang anak2 akan mendoakanku setelah aku mati nanti (Ya Allah, Kau jadikanlah anak2ku anak yang soleh yang selalu mendoakan kebaikan kepada orang tuanya..amin!), maka blog ini aku tuliskan. Moga2 segala ilmu/bahan yang aku kongsikan di sini membawa manfaat kepada ramai manusia.

Pun begitu apa yang tertulis di sini kebanyakannya bukanlah original daripada aku sendiri kerana aku ini seorang yang jahil lagi kurang ilmu. Setiap yang aku 'sharekan' di sini akan ku tuliskan dari mana ku mengambilnya, insyaAllah.
Blog ini terbaik dilayari menggunakn browser Mozilla Firefox 3.x

Selamat datang ke blog ini.. Semoga ia bermanafaat kepada kalian semua... Sebarang cadangan, komen, 'kutukan dan pujian' adalah dialu-alukan.

Saturday, January 2, 2010

Nak Belajar Kira Bila Raya?

Pernah tak anda tertanya2 macam mana nak menentukan awal bulan Hijrah especially awal Ramadhan, Raya Puasa dan Raya Korban? Ke anda jenis yang tak ambik pusing hal itu... yang penting asal boleh raya!!! Sebenarnya inilah yang dikatakan ilmu Falak atau dipanggil juga oleh sesetengah orang sebagai ilmu astronomi. Ilmu ini mula-mula dipelopori oleh orang Islam, tetapi malangnya kini majoriti umat Islam tidak mengetahuinya.

Lantaran itu di sini ingin saya kongsikan sedikit ilmu daripada luasnya bidang ilmu Falak itu sendiri. Pun begitu

KAEDAH INI TIDAK 100% TEPAT. HANYA ANGGARAN SHJ. JADI PENGUMUMAN PENYIMPAN MOHOR BESAR DIRAJA MENGENAI TARIKH AWAL RAMADAN, RAYA PUASA DAN RAYA HAJI WAJIBLAH DIPATUHI. (JGN NGADA2 DEGIL IKUT KIRAAN SENDIRI)

Donlot SINI

0 Komen: